Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Търговище и Фондация "Туризъм и устойчиво развитие" - Търговище и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Местност “Парка”

Зона за отдих южно от града

На 7 км южно от града, при входа на Търговищкия проход, е разположена местност “Парка”. Красивата природа, минералният извор и удобният първокласен път от София за Варна привличат населението и гостите на града. На база лечебните свойства на минералната вода е изграден санаториално-туристически комплекс.

Интересна природна забележителност е “Коня” – уникално оформена фигура върху почти отвесния източен склон на Лале Балкан, пещерата “Марината дупка”, природният феномен “Водопадът”. Тук се намира и крепостта “Крумово кале”. Всички тези обекти са разположени в живописния пролом на река Врана. Зоната за отдих е богата на люляк и на рядко срещащото се “Урумово лале”.

В местността “Парка” се намират модерните хотелски комплекси “Белия кон” и “Рай”. Двата комплекса отстоят един от друг на 100м, разполагат с охраняем паркинг, открит плувен басейн, ресторанти, тенис корт, параклис. В близост се намират хотел “Панорама”, Профилакториума и хижа “Младост”.

Последна актуализация на 21.11.2007